Výroba ovčích sýrů

Mléko, jogurty, sýry, Halloumi… 

Zdraví, sílu, najdeš v sýru

Naše východofríské ovečky nám dávají výborné kvalitní mléko, které přímo na statku zpracováváme. Naše výroba je registrovanou potravinářskou výrobou a je pravidelně pod laboratorní kontrolou a dohledem veterinární správy. Dojná a tedy i sýrová sezóna začíná na našem statku někdy koncem dubna až začátkem května, záleží na tom, jak se naše ovečky rozhodnou rodit, jak moc nás napínají a také jak prospívají jehňata. Jakmile to tedy podmínky dovolí pustíme se do pravidelného dojení a výroby.  Můžete být u toho.

Jogurt sklenice
syrar

Naše výrobna je malá, ale dobře vybavená. Centrem všeho dění je náš pasterační kotlík, kterým prochází veškerá produkce našeho mléka, abychom za všech okolností zajistili bezpečnost námi produkovaných výrobků. Hygieně dojení věnujeme velkou pozornost a naše mléko splňuje i přísnější normy, které platí pro mléko kravské, přesto veškeré naše výrobky pochází z mléka, které prošlo šetrnou pasterací. Ta zachová maximum toho dobrého v mléce a zároveň nám dává jistotu, že je vše bezpečné.

Po pasteraci mléka se vrháme na výrobu nejrůznějších mléčných výrobků a rádi vám je během vašeho pobytu nabídneme. Postupy máme některé již osvědčené a u něčeho ještě experimentujeme.

Naše výrobky

Jogurt, čerstvý sýr, Halloumi na gril a někdy i víc..:) 

Etiketa jogurt

Náš ovčí jogurt se vyznačuje velmi jemnou strukturou i chutí a jen opravdu pozvolným prokysáváním. Tudíž ani na konci doby použitelnosti jogurt není nijak výrazně kyselý a neuvolňuje syrovátku. Používáme kvalitní kultury, které používá například i jogurt Hollandia, ovšem s jiným mlékem je výsledek samozřejmě jiný a dovolíme si tvrdit, že snad i lepší. Rozšíření nabídky o ochucené varianty zatím zvažujeme. Jogurty prodáváme ve 200g skleničkách

Cena 39,- Kč / 200 g

Halloumi (řecky χαλλούμι) je polotvrdý sýr vyráběný převážně na Kypru. Originální receptura obsahuje ovčí mléko a kozí mléko, my používáme pouze naše ovčí mléko a dochucujeme mátovými lístky, či sušenou mátou dle dostupnosti. Sýr má polotvrdou konzistenci a při tepelné úpravě se neroztéká, což jej předurčuje ke grilování a opékání na všechny způsoby. Sýr prodáváme vakuově balený, obvyklé balení má 200-350g.

Cena 49,- Kč / 100 g

Čerstvý sýr

Čerstvý sýr je základní jednoduchý sýr, který vyrábí snad každý, kdo má nějaké vlastní mléko. Jedná se o mladý zrající sýr tvarohovité konzistence, který je vhodný k pečivu, do zeleninových salátů či k výrobě pomazánek. Zkrátka je to takový čerstvý univerzální výrobek, jenž na rozdíl od zrajících sýrů je hotový už za 2-3 dny a pak dělá radost cca týden. Chuť čerstvých sýrů významně ovlivňuje mléko a použitá mlékarénská kultura, proto je to všude originál. Obvyklé vakuové balení 100-150g.

Cena 39,- Kč / 100 g